خبرگزاری رصد: مجسمههای بودا در ولایت بامیان، از گنجینههای تاریخی افغانستان به شمار میروند با این حال اندازه دقیق این بُتها برای بسیاری از شهروندان هنوز یک سوال است.
در این گزارش سعی شده است که اندازه دقیق مجسمههای بودا را براساس نسبت طلایی و یا به اصطلاح نسبت فیوناچی محاسبه کنیم. نسبت فیوناچی یک محاسبه دقیق ریاضی است که ریاضیدانان، مهندسان باستانشناسی و حتی کیهانشناسان از آن استفاده میکنند.
باستانشناسان به این باور هستند که هنرمندان باستان از علم ریاضی در سازههای خود بهره میبردند که همین امر باعث نظم خاصی بخصوص در بناهای عظیم و ماندگار تاریخی شده است.
عدد طلایی یا ( Golden Ratio ) که تقریبا مساوی با 1.618 میباشد، ردپای آن در بسیاری از بناهای تاریخی ماندگار در جهان و حتی در مجسمههای بودا در بامیان وجود دارد.
عدد 1،618 که به عدد یا نسبت طلایی یا نسبت فیوناچی نیز شهرت دارد حاصل تلاش دانشمندانی از جمله اقلیدس،لوکاپاچیولی و لئوناردو فیوناچی است اعداد طلایی عبارتند از 1،2،3،5،8،13،21،34،55،89.
بطور مثال اهرم مصر و نسبت طلایی اهرم مصر که یکی از قدیمی ترین سازه های بشر است که در آن هندسه و ریاضیات بکار رفته شده است تکرار مثلث قائم الزاویه و همچنین ارتفاع اهرم مصر همه بر اساس نسبت طلایی و عدد طلایی طراحی شده است.
اندازه دقیق بتهای بامیان نیز براساس این نسبت قابل محاسبه است.
8 (عددطلایی) * 1.618 (نسبت طلایی) = 13 ( ارتفاع بُت ککرک در بامیان )
21 ( عددطلایی) * 1.618 (نسبت طلایی ) = 34 ( ارتفاع بُت شهمامه در بامیان )
34 (عددطلایی) * 1.618 (نسبت طلایی) = 55 ( ارتفاع بُت صلصال در بامیان )
نویسنده: مجتبی میرزایی