بیبیسی فهرست ۱۰۰ زن الهام بخش و تأثیرگذار سال ۲۰۲۴ را اعلام کرد؛ زنانی که نماد پایداری بوده و با مشارکتهای تحولآفرین خود در عرصههای مختلف جهانی درخشیدهاند. در میان این زنان، سه بانوی برجسته از افغانستان قرار دارند که دستاوردهای آنها نشاندهنده مقاومت و نوآوری زنان افغان، به ویژه زنان از جامعه هزاره، است.
الهه سرور : صدایی برای عدالت از طریق موسیقی
الهه سرور ، خواننده و آهنگساز شناخته شده، به نماد امید و مقاومت در برابر حذف صدای زنان تحت حاکمیت طالبان تبدیل شده است. سرود پرشور او، نان، کار، آزادی! ، که در اکتبر در نشست تاریخی زنان افغان در آلبانیا اجرا شد، مبارزه برای حقوق زنان را به تصویر میکشد.
سرور، متعلق به جامعه هزاره است ، که یکی از گروههای قومی مورد تبعیض در افغانستان بوده ، او در سال ۲۰۰۹ از طریق برنامه ستاره افغان به شهرت رسید. اما تعقیب حرفه موسیقی او با واکنشهای خشونتآمیز همراه شد و او را در سال ۲۰۱۰ مجبور به ترک افغانستان کرد. سرور اکنون به عنوان یک هنرمند شناخته شده جهانی، از صحنههای فیلم، تئاتر و موسیقی برای دفاع از عدالت و تقویت صدای زنان حاشیه نشین استفاده میکند.
حمیده امان: ارائه فرصتهای آموزشی برای دختران افغانستان
حمیده امان، کارآفرین رسانهای، موانع را به فرصتهایی برای دختران افغان تبدیل کرده که تحت حاکمیت طالبان از آموزش محروم شدهاند. او آکادمی بیگم را تأسیس کرد، یک پلتفرم آنلاین که بیش از ۸۵۰۰ ویدیوی آموزشی رایگان به زبانهای دری و پشتو از صنف هفتم الی دوازدهم با سیستم بینالمللی ارائه کرده است.
در ماه مارس، امان تلاشهای خود را با راه اندازی تلویزیون بیگم گسترش داد، یک کانال ماهوارهای که این دورهها را پخش میکند. پروژه قبلی او، رادیو بیگم، فضایی مهم برای صدای زنان افغان ایجاد کرد که پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱ شکل گرفت. امان با استفاده خلاقانه از رسانه، دسترسی دختران و زنان افغان به آموزش را تضمین میکند، با وجود سیاستهای سرکوبگرانهای که هدفشان خاموش کردن آنها است.
زکیه خدادادی: شکستن مرزها در ورزش
زکیه خدادادی با کسب مدال در بازیهای پارالمپیک پاریس ۲۰۲۴، به عنوان اولین عضو تیم پناهندگان پارالمپیک که مدال کسب کرده، تاریخساز شد. دستاورد او نمادی از پیروزی زنان در ورزش و گواهی بر اراده خارقالعاده اوست.
ذکیه خدادادی که بدون یک ساعد دست متولد شده بود، تمرینات تکواندو را به گونه پنهانی در سن ۱۱ سالگی در شهر هرات در غرب افغانستان آغاز کرده بود. و از محدودیتهای فرهنگی و اجتماعی عبور کرد. پس از ممنوعیت شرکت در پارالمپیک توکیو ۲۰۲۱ به دلیل بازگشت طالبان به قدرت، با کمک کمیته بینالمللی پارالمپیک و فرانسه از افغانستان تخلیه شد. پیروزی او در پاریس میراثی ماندگار به عنوان پیشگام زنان افغان به ویژه زنان هزاره ایجاد کرد که با لایههای متعدد ظلم مواجه هستند.
داستانهای سرور، امان و خدادادی روحیه شکست ناپذیر زنان افغان، به ویژه زنان هزاره را نشان میدهد که از تبعیض سیستماتیک و سختیها فراتر رفتهاند. گنجاندن آنها در فهرست سال ۲۰۲۴ بیبیسی صدای زنانی را تقویت میکند که مدتها به حاشیه رانده شده بودند و قدرت شجاعت و خلاقیت در برابر ظلم را برجسته میسازد.
بیبیسی با نمایش دستاوردهای این زنان، بر نقش حیاتی زنان در ایجاد تغییر تأکید کرده و اطمینان میدهد که داستانهای آنها نسلهای آینده را الهام و توانمند میسازد. این شناخت، فراخوانی برای همبستگی با زنان افغان و جامعه هزاره است که همچنان برای برابری و عدالت مبارزه میکنند.